FÖRELÄSNING MED DAVID CARROLL FRÅN
THE GREAT HACK

Stillbild tagen från The Great Hack på Netflix

 

Business & Design Lab och ICIA bjöd på ett tvådagars program med finissage av utställningen Rob Law och filmvisning av The Great Hack torsdag 24e oktober följt av en föreläsning av David Carroll en av huvudpersonerna i dokumentären från 2019 på fredag den 25e oktober kl 16.

 

TORSDAG 24 OKTOBER
Kl. 18 finissage Rob Law utställning
Kl. 19 visning The Great Hack
Plats:
ICIA, Järnmalmsgatan 5, Ringön
Fri entré

 

FREDAG 25 OKTOBER
Kl. 16-18 Föreläsning av David Carroll och samtal med Jannice Käll
Plats: SEB-salen,
Handelshögskolan,
Vasagatan 1 – Göteborg
Fri entré
RSVP till rsvp@icia.se

 

David Carroll lämnade in ett rättsanspråk mot Cambridge Analytica med krav på att se vilken information som fanns i hans väljarprofil. Lyssna på hans kamp mot de stora företagen och deras missbruk av våra användardata som blivit en handelsvara i det digitala kapitalistiska samhälle vi lever i.

 

Så här beskriver David Caroll sin föreläsning:

”Mitt försök att återta min väljarprofil från det numera ökända Cambridge Analytica försatte mig i en djupt komplicerad och absurd situation. Jag upptäckte att väljardata från presidentvalet i USA 2016 hade bearbetats i Storbritannien vilket innebar att den brittiska dataskyddsförordningen skulle tillämpas. Följ min resa från det att jag upptäckte att jag kunde efterfråga min data i Storbritannien, vad det betydde, och varför jag hade grund för rättslig prövning, hela vägen fram till det enda brottmål som fördes mot bolaget när det stängdes ner. Jag beaktar vilka lärdomar vi redan dragit från Cambridge Analytica skandalen och vad vi fortfarande kan lära oss allt eftersom avslöjanden fortsätter att komma fram, flera år senare.”

 

Föreläsningen fortsatte med ett samtal med Jannice Käll.

 

David Carroll är professor i mediedesign vid Parsons School of Design, New School, New York. Han undervisar för studenter som arbetar i skärningspunkten mellan interaktionsdesign, kultur och politik. Han twittrar på @profcarroll

 

Jannice Käll är doktor i rättsvetenskap, lektor i immaterialrätt och post doc i juridik och artificiell intelligens. Hennes forskning fokuserar på hur data utgör egendom och hur digital rättssubjektivitet är möjlig. En av frågorna som specifikt löper genom hennes forskning är hur kontroll över data som digital egendom idag är mer långtgående än att bara vara äganderätt över digitala saker. Detta innebär att både den offentliga- likväl som den privata, eller personliga, sfären, också kontrolleras när data blir en affärstillgång. Hennes forskning syftar till att visa hur förändringen i kontroll över data därmed förändrar både hur vi kan förstå äganderättens gränser likväl som juridikens roll i samhället i att kontrollera dessa gränser.

 

Screening av The Great Hack på ICIA