JOHANNA GUSTAVSSON, SIMONE WEIL & ANGEL HAZE

 

Stills från Öppet brev från en arbetarkamrat 1936/2013

 

”1936 skriver filosofen, aktivisten, kommunisten Simone Weil Öppet brev till en arbetarkamrat efter en serie framgångsrika fabriksockupationer i Frankrike. Jag hittar hennes brev 2013, mitt i vår tids våldsamma nyliberala politik. Jag läser brevet, läser om brevet, skriver och skriver om och klipper i brevet tusentals gånger tillsammans med nordamerikanska rapparen Angel Haze. Weil är på andra sidan av att organisera för förändring medan vi har den precis framför oss. Weil ger vår kamp mening, vi har vikt och betydelse, vi är hennes kamrat.”

                                                                                                                         Johanna Gustavsson

 

Öppet brev till en arbetarkamrat 1936/2013 visas på fasaden på den tomma platsen på Södra Hamngatan 47 i Brunnsparken och är printad i tidningen Counterparts.

 

Teknisk och konstnärlig support av Rikard Heberling, Anna Linder och Timo Menke. Öppet brev till en arbetarkamrat 1936/2013 har utvecklats inom ramen för projektet Words Needed av curatorn Anna Linder för Umeå 2014. Words Needed inkluderar fyra nya produktioner som uttrycker visuella dialoger, gör politiska anspråk och skildrar en möjlig utopisk värld.