studio fabra presenterar:
Barnen från hjällbo (Barnen från moheda)

Utställningen visas dagligen mellan kl 18-22 till februari, 2018 på Hjällbo torg

Foto: Still på Segal Mohamed från filmen Barnen från Hjällbo (Barnen från Moheda) av Juan-Pedro Fabra Guemberena
Foto: Still på Segal Mohamed från filmen Barnen från Hjällbo (Barnen från Moheda) av Juan-Pedro Fabra Guemberena

I oktober 2017 öppnade konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberena STUDIO FABRA på Hjällbotorget i Göteborg. Den öppna ateljén har fungerat som en plats för produktionen av ett nytt konstverk. Utställningen invigs den 7 december kl 18 och pågår till februari 2018. 

Barnen från Hjällbo (Barnen från Moheda) är starten på ett projekt som kommer sträcka sig över nästa år när Fabra återvänder till Moheda i Småland för att utforma ett minnesverk över ruinen av flyktingförläggningen i Moheda dit han själv ankom som flykting från Uruguay 1979. Med utgångspunkt i Hjällbo påbörjar Fabra sin resa mellan centrum och periferi, fakta och mytologi, synlighet och osynlighet.  
 
Installationen, i den före detta zooaffären i Hjällbo, består av stora målningar, trästrukturer och en film i vilken Segal Mohamed gestaltar flyktingbarnens egen mytologi.
 
Siktet för den konstnärliga gestaltningen i Hjällbo är att adressera frågor kring konstruktionen av den nationella berättelsen och meningsskapandet av en plats. Hur och vem kan göra anspråk på kultur, historier och landskap? Vem har rätt till ett fiktivt berättande och bidra till nya mytologier i Sveriges framtida historieskrivning?
 
Juan-Pedro Fabra Guemberena är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2002) och har ställt ut på många ställen runt om i världen; alltifrån Venedigbiennalen (2003, 2016) till Röda Sten konsthall i Göteborg (2010), och finns representerad i samlingarna på bland annat Wanås, Moderna museet och Statens konstråd.
 
Under de senaste åren har Juan-Pedro Fabra Guemberena börjat arbeta allt mer med personliga historier vilka behandlar erfarenheten av exil, geografiska förskjutningar och minnet. Bearbetningen av tiden i Moheda görs tillsammans med barn och ungdomar i Angered och i Hjällbo idag. Med fiktionens kraft förskjuts det individuella vittnesmålet till att forma en ny kollektiv berättelse i det svenska samhällets framväxt.
 
Projektet curateras av Anna van der Vliet, konsult för Göteborg Konst och konstnärlig ledare ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art. 

 
Projektet curateras av Anna van der Vliet, konsult för Göteborg Konst och konstnärlig ledare ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art. 

SUPERPART OCH RELEASE I SAMBAND MED INVIGNINGEN

Invigningen i Hjällbo den 7 december kl 18:00 fortsätter med en busstur från Hjällbo till Ringön kl 19:00.

På bussen kommer konstnären Klas Eriksson släppa sin senaste halsduk Reptilhjärnan/Kulturdrägg och det bjuds på förfriskningar.

På Ringön (Stålverksagatan 2) fortsätter kvällen med relase av Klas Erikssons DIY fanzine Reptilhjärnan #666 med curator och redaktör Jacqelyn Davis och drygt 40 medverkande konstnärer. 

För kvällen har Juan-Pedro Fabra Guemberena och Klas Eriksson tagit fram särksilda t-shirts och står för musiken.

Det bjuds på mat och dans hela kvällen!
 

Projektet genomförs av Göteborg Konst på uppdrag av Trygg Vacker stad
i samarbete med ICIA- Institute for Contemporary Ideas and Art och Göteborgslokaler.